omgeving Borkel en Schaft

Bed & Breakfast de Merel vindt u aan de rand van het dorpje Borkel en Schaft, gemeente Valkenswaard.
Het dorp Borkel is een pareltje met zijn gezellige pleintje en zijn landelijke ligging. Het is omgeven door natuurgebieden: de Malpie, Hageven-Plateaux, Grote Heide en Leenderbos.
Borkel en Schaft worden van elkaar gescheiden door de rivier de Dommel, die hier traag door het landschap meandert.
In de buurt van de Merel is het goed wandelen en fietsen door de prachtige en afwisselende natuur. Vlakbij ligt de Achelse Kluis. Er zijn enkele bijzondere jaarlijkse evenementen die het bezoeken waard zijn.

De Merel ligt aan het begin van een etappe van het Grenslandpad. Het dorp ligt aan de route van het Brabants Vennenpad.
Er is een uitgekiend wandel- en fietsnetwerk, zodat u ook gemakkelijk zelf uw routes kunt samenstellen. In de Merel is volop informatie te vinden.

Hieronder hebben we een aantal bijzonderheden uit de omgeving voor u beschreven. We zijn daarbij zeker niet volledig. U kunt altijd bij ons terecht voor vragen over onze streek.

Klik op de foto’s als u meer afbeeldingen wilt zien

De Achelse Kluis

De Sint Benedictusabdij van Achel, ofwel de Achelse Kluis, staat voor een deel in Nederland en voor een deel in België. Het klooster, aan de oever van de Warmbeek(B) / Tongelreep (NL), is omgeven door een groot natuurgebied van akkers, bossen en heide.

De plek is al eeuwenlang een oord van gebed en spiritualiteit en heeft nog altijd aantrekkingskracht voor mensen die op zoek zijn naar rust en verinnerlijking.

Op het terrein van de Achelse Kluis is een winkel waar veel soorten Belgisch bier verkocht worden, waaronder natuurlijk ook de Achelse Trappist. In deze abdij gebrouwen.

De Dommel

Borkel en Schaft wordt van elkaar gescheiden door de Dommel. Komend vanuit België doorstroomt de rivier eerst het natuurgebied Plateaux-Hageven, om dan via natuurgebied de Malpie verder te kabbelen richting Eindhoven.

Door de aanwezigheid van deze rivier is een zeer gevarieerd landschap ontstaan. Droge heidevelden zijn afgewisseld met groene, nattere gedeeltes. Het dal van de Dommel is de moeite van een wandeling dan ook meer dan waard. Op verschillende plaatsen zijn wandelpaden die direct langs de oever lopen.

Een kano huren kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende bedrijven in Valkenswaard of Neerpelt (B) waar u terecht kunt voor een korte of langere tocht.

Natuur in de omgeving

Borkel en Schaft is omgeven door natuur. De Malpie, de Groote Heide, het Leenderbos, het Hageven, de Plateaux.
Samen vormen ze één groot aaneengesloten gebied met een totale oppervlakte van 4356 ha. Bestaande uit bossen en heidevelden met daartussen enkele groene beekdalen. De laatste ijstijd heeft her en der zandheuvels achtergelaten, ontstaan door afzettingen van dekzand. Dit alles zorgt voor een afwisselend  landschap.

Wie een eindje verder wil met fiets of auto komt al snel op de Strabrechtse Heide bij Heeze en Geldrop, of, de grens volgend naar het westen, bij het bos- en heidegebied van Eersel, Bergeijk en het Belgische Postel. Postel heeft een mooie abdij.

Hageven-Plateaux
Op de grens van Nederland en België ligt een aantrekkelijk natuur- en wandelgebied met bossen, vennen en heide. Het hoger gelegen Nederlandse deel wordt de Plateaux genoemd, het lager gelegen Vlaamse deel heet het Hageven. Het gebied is een aantal jaren geleden voor een groot deel gerestaureerd en het biedt nu ruimte voor een grote verscheidenheid aan biotopen. Heel bijzonder zijn ook de vloeiweiden, die in het voorjaar vol staan met orchideeën en primula’s, en die in het najaar lichtpurper kleuren van de herfsttijloos. Prachtig wandelgebied!

Leenderbos
Het Leenderbos is ongeveer 2000 hectare groot en wordt doorkruist met wandel- en fietspaden. Het bos wordt afgewisseld door heidevelden en vennen. Er leven veel verschillende vogels zoals de nachtzwaluw, de roerdomp, de wespendief en de ijsvogel. Verder wordt het bos bevolkt door reeën, vossen, everzwijnen, hazen en konijnen.

Evenementen

Borkel & Schaft wordt steeds meer hèt centrum voor de paardensport. Het meest in het oog springend is de “Tops International Arena”, een hypermodern stadion. Hier komen jaarlijks in augustus de beste springruiters van de wereld bij elkaar voor de Longines Global Champions Tour. Deze arena ligt op 10 minuten lopen van B&B de Merel.

Nog dichter bij ligt de stal van Boyd Exell, drievoudig wereldkampioen vierspan mennen. Ook hij wil vanaf 2016 wedstrijden gaan organiseren op zijn eigen terrein.

Elk jaar op eerste Pinksterdag rijden prachtig opgepoetste koetsen voorbij de Merel in de Pinksterrit. Een prachtig schouwspel.

Om de twee jaar organiseert “de Stenen Poort” in Borkel en Schaft het Internationaal Beeldhouwsymposium. Twee weken lang zijn beeldhouwers buiten aan het werk. Het symposium eindigt met een (verkoop)expositie.

Op enkele kilometers van Borkel & Schaft is het Eurocircuit te vinden, waar regelmatig rallycross wedstrijden georganiseerd worden.

Iedere tweede zondag van september worden de straten van Valkenswaard bont gekleurd tijdens het Bloemencorso. Zeker een bezoek waard!

Borkel en Schaft ligt niet ver van Heeze, bekend van de Brabantse Dag. De laatste week van augustus staat het dorp in het teken van de historie, met als hoogtepunt een fantastische optocht op zondag.

© Copyright - Bed and Breakfast de Merel 2015 Teksten en ontwerp: Marleen van Woerkum. Technische realisatie: Simon de Waal.